Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Les Trinxeres de la Guerra Civil d’Abrera

Trinxeres de la Guerra Civil del bosc de Sant Miquel d'Abrera

Les Trinxeres de la Guerra Civil d’Abrera: un viatge a la memòria històrica

Les Trinxeres de la Guerra Civil del bosc de Sant Miquel d’Abrera són un vestigi clau per entendre els últims dies de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Construïdes al gener de 1939 per les tropes republicanes, aquestes fortificacions formen part d’un conjunt defensiu estratègic que pretenia contenir l’avanç de l’exèrcit franquista cap a Barcelona. Avui dia, aquest jaciment arqueològic, situat en un entorn natural privilegiat, ens permet reviure un dels episodis més crítics de la nostra història.

Un punt clau en la defensa republicana

L’ofensiva franquista sobre Catalunya, iniciada el 23 de desembre de 1938, va ser el cop definitiu per a les forces republicanes. Després de la derrota a la Batalla de l’Ebre, l’exèrcit de la República va establir una sèrie de línies defensives, entre les quals es trobaven les trinxeres d’Abrera. Aquestes estructures, situades en una posició estratègica a la riba esquerra del riu Llobregat, tenien la missió de protegir els passos naturals del riu i frenar l’avanç enemic.

El Ministeri de Guerra Republicà, sota les ordres del General Vicente Rojo, havia dissenyat un pla de defensa que incloïa sis línies fortificades des dels Pirineus fins a la costa. No obstant això, l’avenç ràpid de les tropes franquistes només va permetre la construcció parcial de les primeres línies defensives. Així, entre el 23 i el 25 de gener de 1939, les forces republicanes van dinamitar diversos ponts del Llobregat per frenar l’avanç franquista, mentre les noves reclutes construïen a contrarellotge fortificacions en punts estratègics com el bosc de Sant Miquel.

Durant la matinada del 26 de gener, les tropes franquistes van travessar el riu per diferents punts, inclòs un gual natural entre Martorell i Olesa de Montserrat, i van acabar trencant la resistència republicana. Documents històrics, com les memòries del tinent coronel Francisco Hidalgo de Cisneros, mencionen la presència d’armes automàtiques a la zona, fet que suggereix que les trinxeres d’Abrera van ser escenari d’un enfrontament desigual abans de la caiguda definitiva de Barcelona, el 27 de gener de 1939.

Un espai de memòria per a les futures generacions

La Fossa de Sant Miquel d’Abrera no és només un jaciment arqueològic; és un record viu de la història recent del nostre país. La seva conservació i difusió ens ajuden a entendre els esdeveniments de la Guerra Civil i la importància de la memòria històrica.

Si vols descobrir aquest patrimoni històric, et recomanem que el visitis amb calçat còmode, protecció solar i aigua, ja que el recorregut es fa per camins forestals. Endinsa’t en la història i descobreix un dels últims escenaris de la Guerra Civil a Catalunya!

Com arribar a les Trinxeres de la Guerra Civil d’Abrera? 🚗🚶

Actualment, les Trinxeres de la Guerra Civil d’Abrera són un espai de memòria històrica d’accés lliure. Els visitants poden accedir-hi deixant el vehicle al carrer de Sant Miquel i seguint a peu una pista forestal senyalitzada. A l’arribada, un plafó informatiu explica amb detall els fets històrics i el paper d’aquestes fortificacions en la defensa republicana. A més, l’espai compta amb una petita zona de pícnic, ideal per fer una pausa enmig d’un entorn natural privilegiat.

Aquest jaciment inclou diverses línies de trinxeres, quatre refugis excavats i tres nials d’ametralladora, demostrant la importància estratègica d’aquesta posició. Les excavacions arqueològiques han permès recuperar restes de material bèl·lic, incloent-hi munició i fragments d’armament d’origen italià, utilitzat per les tropes franquistes.

Les Trinxeres de la Guerra Civil estan situades al bosc de Sant Miquel d’Abrera, en una zona boscosa pròxima al camí forestal del carrer de Sant Miquel. L’accés és lliure i està senyalitzat.

🚗 En cotxe:

  1. Des de Barcelona: Agafa l’A-2 direcció Lleida i pren la sortida 582A cap a Abrera/Olesa de Montserrat. Segueix la BV-1201 direcció Olesa i gira cap al carrer de Sant Miquel.
  2. Des de Manresa: Circula per la C-55 direcció Abrera i incorpora’t a la B-40 cap a la sortida d’Olesa/Abrera. Segueix la senyalització cap al carrer de Sant Miquel.
  3. Aparcament: Deixa el vehicle a la zona d’aparcament del carrer de Sant Miquel i continua a peu.

🚶 A peu:

  • Des de l’aparcament, segueix la pista forestal senyalitzada amb un rètol indicatiu.
  • El trajecte és d’uns 15-20 minuts a peu.